Топ-5 корисних правил: здорове харчування для дітей, меню

 

      Як заохотити дітей правильно та здорово харчуватись? Найкращі поради, як розвивати звички до здорового харчування від експерта в здоровому харчуванні та нутриціолога Ольги Дорош.

       Немає нічого дивного в тому, що дитина втомлена, неуважна, часто хворіє, якщо в її раціоні багато солодощів, хлібобулочних виробів, смажених продуктів, сосисок – всі вони мають дуже низьку нутрітивну цінність (мало вітамінів, мінералів, харчових волокон, білків, складних вуглеводів і багато цукрів, насичених жирів). Тому завдання батьків полягає в тому, щоб подбати про правильне збалансоване харчування для дітей та корисні продукти в їх раціоні.

 

Поради для здорового харчування дітей

        Правильне харчування для дітей – це збалансоване харчування. І тут також важливі наступні аспекти.

-  Не змушуємо їсти, коли дитина не хоче чи коли капризує і тероризує: або мюслі (печиво, тощо) або нічого. Обираємо варіант нічого.

-   Так само – не змушуйте дитину доїдати «до кінця», якщо вона не хоче, це порушує харчову поведінку та відчуття дитиною її ситості.

- Не ділимо їжу на смачну й несмачну. Типова помилка батьків в тому, що вони навішують свої переконання дітям і говорять приблизно так: «з’їж суп/кашу, а потім дам тобі щось смачне» (найчастіше синонім до слова «солодке»). Це для вас суп чи каша можуть бути несмачні, а дитинці дуже навіть смачно.

- Не винагороджуйте і не заспокоюйте їжею і особливо солодощами. Говоріть, обіймайте, співчувайте, але не створюйте зв’язок в мозку: сумно-солодке, впав-солодке, радісно-солодке.

 

        Здорове харчування для дітей формується через поведінку батьків, яку діти копіюють. Якщо ви їсте снікерси та пельмені, смажену картоплю на вечерю, то не вимагайте в діток любити броколі і гречку. В ідеалі усі члени сім’ї повинні харчуватись збалансовано і корисною їжею.

 

Раціональне харчування школяра

 

    Згідно дослідження, в якому взяли участь українські школярі початкової школи віком 7-11 років: 86,5% батьків вважали, що раціон дітей є збалансованим і їх діти харчуються регулярно. Однак виявилося, що лише 10,3% дітей харчувалися збалансовано (і то лише двічі на день, що аж ніяк не може перекрити добову потребу у макро- й мікронутрієнтах).
     До прикладу, лише 28,6% дітей мали достатню кількість білків в раціоні (а білок – це будівельний матеріал для м’язів, гормонів, клітин імунної системи).

    Також були виявлені найпоширеніші дефіцити мінералів та вітамінів серед дітей шкільного віку:

- 73,6% дітей мають дефіцит кальцію (бо ж не їдять кисло-молочних продуктів, сирів, капусти, кунжуту)

 

- 65,9% дефіцит заліза (діти не дуже люблять м’ясо, печінку, а батьки й не дуже стараються їх готувати/маскувати)

 

- вітамін В6 у 35,2% (крупи, бобові, риба і морепродукти, горіхи, печінка)

 

-  вітаміну Д у 90% (жирна морська риба, жовтки домашньої птиці, молочка збагачена вітаміном Д. Також варто давати дітям добавку вітаміну Д у визначеній педіатром дозі, так як з продуктами харчування та за допомогою сонця дуже важко отримати норму цього вітаміну!

 

Здорове харчування для дітей – мегаважлива складова для розвитку та здоров’я. Це те, чому треба приділити увагу і не пускати на самотік.

 

Норми харчування дітей шкільного віку

 

       Згідно наказу МОЗ про норми фізіологічних потреб в основних харчових речовинах і енергії:

     - 6-річним діткам потрібно: 1800 ккал на добу (з них 103 г білки, 58 г жири і 260 г – вуглеводи);

      -  дітям 7-10 років: 2100 ккал (123 г білки, 70 г жирів і 295 г вуглеводів)

 

 

 

        5 правил здорового харчування для дітей

 

           1.    Вчіть себе і  дитину снідати


     Дослідження показують, що діти, які снідають, зазвичай їдять здоровіше впродовж дня, мають менше перекусів (що дуже добре для формування харчової поведінки та нормального рівня цукру в крові), рідше мають проблем із зайвою вагою, є активнішими та успішніше виконують завдання.
Важливо снідати корисно: не простими вуглеводами, а цільними продуктами. Наприклад:

• Омлет з овочами та шматок хліба.

• Плющена вівсянка чи інша крупа з ягодами та вершковим маслом.
• Корисні бутерброди: цільнозерновий хліб, зелень, овочі, запечені м’ясо/риба.

 

 

     2.    В кожен прийом їжі включаємо білки, жири, вуглеводи.

 

   Щоб було легше виконувати цю пораду – роздрукуйте й повішайте на холодильник табличку та обирайте продукт з кожної графи на сніданок, обід, вечерю, доповнивши їх овочами та зеленню. Це відповідь на запитання: «яке харчування раціональне для підлітка».

 


3.    Здоровий корисний перекус

 

     Давайте дитині на перекус фрукти, ягоди, горіхи, кисло-молочні продукти, а не булки чи печиво з чаєм. Солодощі при цьому можуть йти як доповнення до перекусу чи сніданку, але не як основа трапези.
Хорошим варіантом перекусу буде хумус (пюре з гороху нут) з овочами, які любить дитина, цільнозерновими хлібцями.

 

 

 4.    Вибудуйте чіткий режим харчування.


     Вчіть дитину (і себе) їсти по режиму у відведений час, зберігаючи між прийомами їжі проміжки хоча б 3 години. Встановіть правила для здорового харчування дітей: їсти лише за кухонним столом вдома, без гаджетів, телевізора, бажано всією сім’єю.

 

       5.    Давайте дитині воду

     Здорове харчування для дітей включає також достатній водний режим. Навчіть дитину пити достатньо рідини: води та несолодких напоїв. Це надзвичайно важлива звичка для обміну речовин, хорошого травлення, какання, концентрації уваги, тощо, звичка. І навпаки: поменше соків, фрешів, узвару, солодких чаїв. Варіть самі какао, а не заварюйте несквік. Купіть красиву пляшечку для водички в школу.

 

Шкідливі продукти харчування для дітей

      Це всі продукти із низькою харчовою цінністю, тобто високоперероблені продукти, де вже мало вітамінів, мінералів і харчових волокон:

• цукор (для підлітків це 25 г на день, включаючи цукор із меду, соків та фрешів)
• надмір солі (до 5 років – 2 г на добу, для підлітків – до 5 г)
• солодощі на білому борошні, з трансжирами (частково гідрогенізовані жири).
Як альтернативу пропонуйте фрукти, ягоди, сухофрукти, пастилу, зефір, випічку на цільнозерновому борошні.

•мюслі й крупи швидкого приготування
• солоні снеки типу чипсів, сухариків (запропонуйте на альтернативу фруктові чіпси, фючіпси)

• ковбасні вироби (запікайте м’ясо, птицю, зробіть домашні сосиски)
• фаст фуд

• всі газовані солодкі напої

• консерви, копчені і смажені страви

 

Меню школяра на день

 

     Варіант меню для здорового харчування дітей, яке допоможе вашій дитині отримати максимум корисних речовин впродовж дня.

Сніданок: омлет (мафіни) з броколі і томатами, цільнозерновий хліб, фрукт, какао.

Перекус: мікс горіхів, печені яблука з кисло-молочним сиром та родзинками.

Обід: гречана каша з маслом, печені котлети з телятини (птиці чи печінкові оладки), салат овочевий з олією (сметаною чи йогуртом) та кунжутом, узвар.

Полуденок: натуральний йогурт (кефір) з ягодами та бананом.

Вечеря: запечена риба з картоплею та овочами, які любить дитина.

 

        Не завжди легко заохотити дорослу дитину до здорового харчування. Але наберіться терпіння та пропонуйте альтернативу, нові страви, розповідайте, підтримуйте, залучайте до закупів та спільного приготування страв. Прикрашайте страви, пропонуйте різні комбінації. 

 

Ольга Дорош,
фізіолог людини, хімік-біолог

 Матеріал взятий  на сайті «NODIET»

https://nodiet.com.ua/zdorove-harchuvannya-dlya-ditej/

 

 

 

  Станом на 31.08.2021 р. у КУ Сумська ЗОШ №20, м. Суми, Сумської області завершено капітальний ремонт 2-х підсобних приміщень харчоблоку, замінено посудомийні раковини.

Придбано нове обладнання для харчоблоку: 2 холодильники, картоплечистка та овочерізка.

 

Інформація про результати анкетування

щодо організації харчування, проведеного у навчальному закладі

  У  лютому 2021 року для вивчення думки батьків учнів початкової школи щодо якості харчування у закладі було проведено анкетування.  Питаннями було охоплено: вимоги до меню, до якості страв меню, організація дієтичного харчування, були зібрані пропозиції батьків щодо страв, які б вони хотіли бачити у меню.

    Результати опитування батьків: 

56% батьків задовольняє харчування дітей у закладі,  11% «ні» та «важко відповісти».

       Найбільше дітям подобається котлета з гарніром (33%), ліниві вареники або сирна запіканка (32%).  Все подобається у меню їдальні 14% дітей.

       Серед продуктів, які не полюбляють діти – це риба та печінка.

       Залюбки б їли у шкільній їдальні вареники, відбивні.

       62% батьків поінформовані про організацію дієтичного харчування у закладі, 9 % знають, але не оформлюють довідки від сімейного педіатра для дієтичного харчування, 8 % - не інформовані про наявність дієтичного харчування у закладі.

       Під час опитування були пропозиції щодо підвищення якості харчування, а саме:

-          збільшити кількість овочів та фруктів у щоденному меню;

-          збільшити об’єм порції;

урізноманітнити меню піцою, випічкою, пельменями.   

Постачальники продуктів харчування 

ФОП Коваленко Сергій Миколайович

ФОП Коваленко Наталія Володимирівна

ТОВ «ФУД ТОРГ 2020»

ФОП Аніщенко Марина Валентинівна

ФОП Оломпієв О.М.

 

 

Всі страви готуються відповідно до технологічних карт з якими ви можете ознайомитися за посиланням

Переглянути

Моніторинг харчування за осінній період

Переглянути